La recerca sobre la vespa asiàtica a la UIB té el suport de la Unió Europea.
Una prèvia…
A final de 2015, el Laboratori de Zoologia del Departament de Biologia de la UIB, amb el suport dels apicultors, va confirmar la presència a Mallorca de la vespa asiàtica, una espècie de vespa exòtica invasora. La vespa asiàtica s'alimenta d'abelles, de manera que la seva arribada pot provocar un greu desequilibri de l'ecosistema, atès que les abelles pol·linitzen la major part de plantes, tant cultivades com silvestres. A més, també pot esdevenir una greu amenaça per a l'apicultura. «En compartir informació sobre la detecció de la vespa asiàtica amb entomòlegs anglesos, aquests ens varen confirmar que l'eradicació d'aquesta espècie només és possible durant els dos primers anys a partir del moment en què entrà, per la qual cosa l'elaboració d'aquesta aplicació pot resultar clau en el procés de gestió d'aquesta invasora», explica la doctora Mar Leza, del Laboratori de Zoologia de la UIB.
Primeres passes
Arran dels primers albiraments de la vespa asiàtica es va pensar que calia detectar-la amb la col·laboració ciutadana. I neix la proposta de creació d’una app que en permeti la detecció. Per això, setze estudiants de segon, tercer i quart de l’Escola Politècnica Superior, EPS, de la UIB varen fer feina al llarg de tres dies de manera intensa per desenvolupar una aplicació mòbil que permetés detectar la vespa asiàtica. Aquesta primera fase es va fer en col·laboració amb Habitissimo.
S’ha fet feina a contrarellotge, tenint en compte que les vespes asiàtiques han estat hibernant fins ara, i amb l’arribada de la primavera desperten de nou i seguiran sent un perill ambiental.
Col·laboració amb la Càtedra Santander-UIB d’Innovació i Transferència del Coneixement
Després de tres dies de feina amb els programadors d’Habitissimo, i per poder continuar amb la creació de l’app, la Càtedra Santander-UIB d’Innovació i Transferència del Coneixement va aportar tres becaris de l’EPS que han fet feina amb els investigadors de Zoologia (Dra. Leza i Dr. Miranda), de l’EPS (Dr. Guerrero) i del Servei de Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) i Teledetecció (Dr. Ruiz) per crear la Vespapp i la web. Els becaris són: Juan José Martín, Camila Ángela Pérez i Carlos Tenorio.
Una app molt fàcil que ajudarà en la detecció
La Vespapp és molt fàcil d’emprar. Per als usuaris d’Android es pot descarregar de manera gratuïta des del Google Play. Per a qualsevol altre dispositiu mòbil (per exemple iPhone) disposam d’una web (http://vespapp.uib.es) on es poden notificar les deteccions. El que proposen els investigadors és que, si algú veu una vespa sospitosa de ser la vespa asiàtica, faci una foto amb l’app. La foto s’envia de manera automàtica als experts, els quals confirmaran ràpidament si es tracta o no de la vespa asiàtica. En cas afirmatiu, es posa en marxa un protocol d’actuació per detectar-ne la ubicació, i fer un seguiment i control.
Tot plegat amb la col·laboració de la Direcció General d’Innovació i Recerca de la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, i del Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. La recerca que els investigadors de la UIB fan sobre la vespa asiàtica té el suport de la Unió Europea, que finança amb fons FEDER aquest projecte en el marc del PO FEDER 2014-2020 de les Illes Balears.
Web Vespapp: http://vespapp.uib.es
Twitter: @vespapp
Facebook: http://www.facebook.com/vespapp
Notícies relacionades
- Roda informativa: Presentació de la Vespapp per detectar la vespa asiàtica (08/06/2016)
- Un grup d'estudiants de la UIB creen una app que permetrà detectar la vespa asiàtica (14/03/2016)
- La UIB i Habitissimo organitzen una marató informàtica per dissenyar una app contra la vespa asiàtica (10/03/2016)
Vídeos
Data de publicació: 08/06/2016